Nedan är beskrivet de organ på både på högskoleövergripande nivå och på institutionsnivå som studentrepresentanter närvarar i.
Bolagsstyrelsen
Bolagsstyrelsen svarar för högskolans styrning och organisation enligt vad som närmare framgår av aktiebolagslag, bolagsordning och ägardirektiv. Bolagsstyrelsen har ca 6 möten per år, främst på kvällen. Det finns plats för en studentrepresentant. Ersättning meddelas av studentkåren vid förfrågan.
Akademiskt kollegium
Akademiskt kollegium (AK) har det övergripande ansvaret för forskning och forskarutbildningen. AK har möte ca en gång/månad under terminstid. Studentrepresentanten ska vara doktorand och utses av doktorandföreningen.
Beredningsgrupp för forskarutbildning
Beredningsgrupp för forskarutbildning har i uppdrag att bereda forskarutbildningsfrågor, såsom:
Beredningsgruppen för forskarutbildningen ska bestå av ämnesföreträdarna för respektive
forskarutbildningsämne, studierektor, handläggare och doktorandrepresentant. Studierektor
ska vara ordförande för beredningsgruppen. Studentrepresentanten ska vara doktorand och utses av doktorandföreningen.
Pedagogiskt kollegium
Pedagogiskt kollegium (PK) ansvarar för kvalitets- och verksamhetsutveckling, uppföljning och utvärdering, samt omvärldsbevakning inom sitt verksamhetsområde. PK ansvarar särskilt för övergripande pedagogiskt utvecklingsarbete avseende utbildningen på grundnivå och avancerad nivå̊ vid Ersta Sköndal Bräcke högskola inklusive utvecklingen av pedagogiska lärandemiljöer och infrastruktur för utbildningsverksamheten. Dessutom fastställer PK utbildningsplaner, samt högskoleövergripande styrdokument för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. PK har möte ca en gång/månad under terminstid. Det finns plats för en studentrepresentant. Ersättning meddelas av studentkåren vid förfrågan.
Funkagruppen
I Funkagruppen diskuteras frågor som rör ökad tillgänglighet för studenter som studerar med en funktionsnedsättning. Det kan vara frågor om bland annat undervisning, examination och särskilda pedagogiska stöd vid funktionsnedsättning. Gruppen har möte en gång per termin. Det finns plats för en studentrepresentant och ersättning ges inte för deltagande.
Disciplinnämnd
Disciplinnämnden ska handlägga och fatta beslut i ärenden som kan innebära att disciplinära åtgärder vidtas mot studenter som
Det finns plats för tre studentrepresentanter. Ersättning meddelas av studentkåren vid förfrågan.
Tjänsteförslagsnämnd
Bereder (I) frågor om nyanställning av lektorer och professorer, (II) frågor om ansökningar om docentkompetens och befordran av professorer samt befordran av adjunkter till lektorer. Det finns plats för en studentrepresentant. Ersättning meddelas av studentkåren vid förfrågan.
Likabehandlingsrådet
Likabehandlingsrådet är ett rådgivande organ till rektor i frågor som rör högskolans likabehandlingsarbete. Rådet har följande uppdrag:
Det finns plats för två studentrepresentanter. Ersättning meddelas av studentkåren vid förfrågan.
Kvalitetsrådet
Kvalitetsrådet är ett rådgivande organ till rektor i frågor som rör högskoleövergripande kvalitetsutvecklings- och kvalitetssäkringsarbete. Rådet samordnar och stödjer kvalitetssäkringsarbetet på samtliga nivåer och sakområden inom högskolan. Kvalitetsrådet samordnar det högskolegemensamma systematiska kvalitetsarbetet och ansvarar för beredning av ärenden inom kvalitetsområdet inför rektorsbeslut. Kvalitetsrådet samordnar även utbildningsutvärderingar för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå samt temautvärderingar och examenstillståndsutvärderingar som UKÄ genomför. Det finns plats för en studentrepresentant. Ersättning meddelas av studentkåren vid förfrågan.
Internationella rådet
Internationella rådet är det organ på högskolan som ska främja internationalisering. Det finns plats för en studentrepresentant. Ersättning meddelas av studentkåren vid förfrågan.
Internationella rådets huvudsakliga arbetsuppgifter är
- att fungera som rådgivande och beredande organ till rektor och kollegier i internationaliseringsfrågor
- att samordna internationella kontakter
- att stimulera till samverkan och erfarenhetsutbyte rörande internationaliseringsfrågor inom högskolan med andra lärosäten/aktörer.
Skyddskommitté
Högskolan har ett samverkansavtal med en samverkan-ledningsgrupp som tillika är skyddskommitté och det behandlar fackliga organisationers och medarbetares rätt till insyn och samråd inför viktiga beslut som påverkar arbetsförhållandena i stort, bland annat arbetsmiljöfrågor. Det är ett kollektivavtal där studentrepresentation inte behandlas, men eftersom studerandeskyddsombud enligt arbetsmiljölagen har rätt att vara representerade i skyddskommitté har det beslutats att studentrepresentation i samverkan-ledning (skyddskommitté). Det finns plats för en studentrepresentant och ersättning ges inte för deltagande.
Institutionsstyrelse IVV, ISV, IDKT
Institutionsstyrelsen (IS) behandlar och beslutar om kursplaner, litteraturlistor. Under IS-sammanträdet ges prefekten, studierektorerna och studentrepresentanterna möjlighet att informera om lite större och övergripande skeenden på institutionen. Exempel på detta kan vara nyanställningar, nya kurser och kåraktiviteter. Det finns plats för två studentrepresentanter. Ersättning meddelas av studentkåren vid förfrågan.
Studentråd IVV, ISV
Studentråd utgör en kommunikationsväg mellan studenter och prefekt på varje enskild institution. Studentrådet behandlar frågor och ämnen på institutionsnivå. Detta kan till exempel vara frågor från studenter till prefekt som gäller utbildningen eller nyheter om högskolan som prefekt vill meddela studenter. Det finns plats för två stycken studentrepresentanter och ersättning ges inte för deltagande.
Ämnesgrupp vårdvetenskap IVV
Ämnesgruppen vårdvetenskap på IVV ska driva utvecklingen av huvudområdet genom att granska, säkra och kontinuerligt utveckla kvalitet och vetenskapligt förhållningssätt inom huvudområdet så att det konkretiseras i kursinnehåll, undervisningsformer, litteraturfrågor, examinationer och utvärderingar. Det finns plats för två studentrepresentanter och ersättning ges inte för deltagande.
Ämnesgrupp medicinsk vetenskap IVV
Ämnesgrupp medicinsk vetenskap har möten ungefär en gång per månad som varar i ca 1–1,5 timme. Det finns plats för två studentrepresentanter och ersättning ges inte för deltagande.
Ämnesgruppens arbetsuppgifter är:
Ämnesgrupp vårdetik med livsåskådningsvetenskap IVV
Ämnesgruppen vårdetik med livsåskådningsvetenskap på IVV ska utveckla och tydliggöra ämnesområdet vårdetik med livsåskådningsvetenskap avseende kursinnehåll, undervisningsformer, litteraturfrågor, examinationer och utvärderingar samt att de i en kongruens med andra ämnen i utbildningsprogrammen. Det finns plats för två stycken studentrepresentanter och ersättning ges inte för deltagande.
Ämnesgrupp samhälls- och beteendevetenskap IVV
Ämnesgruppen består av 4 personer, som träffas 3 ggr per termin för att diskutera i förväg anmälda ärenden eller för att ta upp frågor spontant (utan i förväg skickat underlag) vid sittande bord. Uppdraget för ämnesgrupperna på högskolan är att 1) bevaka ämnets plats och progression i utbildningarna, 2) bevaka litteraturen inom området, 3) vid behov revidera kurs mål/examinationer/studentaktiviteter i samråd med kursledarna. Det finns plats för två stycken studentrepresentanter och ersättning ges inte för deltagande.
KTC förbättringsgrupp IVV
KTC förbättringsgrupp har plats för ett flertal studentrepresentanter. Representanterna arbetar vid tillfrågan från KTC-gruppen. Detta kan vara i form av möten eller via enkäter som besvaras digitalt hemifrån. KTC-gruppen består av lärargruppen på KTC. Studentrepresentanter i förbättringsgruppen ska ha ett genuint intresse för färdighetsträning- och examination. Ersättning ges inte för deltagande.
Samordningsgruppen IKT-pedagogik
Samordningsgruppen är en arbetsgrupp som är underordnat det pedagogiska kollegiet för att stödja det operativa arbetet inom pedagogiska kollegiet. Arbetsgruppen ansvarar för specifika frågor under en begränsad tid och kommunicerar inbördes inklusive träffas enligt egen planering när de behöver. Arbetsgruppen har plats för en studentrepresentant och ersättning ges inte för deltagande.
Senast uppdaterad: .
vÅRA CAMPUS
Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, 100 61 Stockholm
Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, 128 06 Sköndal
kontakt
Kontakt med lärarna
Studenter når lärarna bäst via lärplattformen Itslearning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kontakt med studiehandläggarna
utbildningsstod@mchs.se
Kontakt med biblioteket
biblioteket@mchs.se
Kontakt med uppdragsutbildningen
uppdrag@mchs.se
Copyright © 2022 Marie Cederschiöld högskola. Alla rättigheter reserverade