Hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet
Här hittar du svar på frågor gällande hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet, 60 hp.
Frågor om antagning
Hur söker jag till högskolans hälso- och sjukvårdskuratorsprogram?
Du söker till hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet via antagning.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Studenter söker och antas till antingen helfartsstudier eller halvfartsstudier.
När ska jag ansöka?
Ansökningen inför vårterminen 2025 öppnar den 15 augusti 2024 och sista dagen att söka är 16 september 2024.
Vilka handlingar ska jag skicka in och vart skickar jag dem?
De handlingar du ska skicka in är de som krävs för behörighet (mer information om behörighet se nedan) till programmet. På antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns mer information om vilka handlingar du ska skicka in. Antagning till det 1- och 2-åriga hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet sköts av antagningsenheten på UHR (Universitets- och högskolerådet) och det är till dem alla handlingar skickas. På antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information om vilka dokument och intyg du behöver ladda upp för att visa att du är behörig. Efter du gjort din anmälan så kommer systemet uppdateras och dina meriter. Observera att du behöver ha koll på din anmälan för att se om du eventuellt behöver komplettera.
Eftersom urvalet (konkurrens) om plats till utbildningen baseras på yrkeserfarenhet som socionom behöver du själv ladda upp intyg som styrker detta. Du konkurrerar också om en plats utifrån antal lästa högskolepoäng.
Vilken behörighet behöver jag för att söka hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet, 60hp?
För behörighet till hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet, 60 hp krävs att du har grundläggande behörighet till utbildning som påbörjas på avancerad nivå. Du behöver uppfylla följande krav på grundläggande behörighet:
- Socionomexamen, eller
- Kandidatexamen innefattande 90 hp i socialt arbete varav 15 hp i självständigt arbete i huvudområdet socialt arbete samt särskild behörighet enligt följande:
- Svenska 3 / svenska som andraspråk 3 eller motsvarande, och
- Engelska 6 eller motsvarande
Hur görs urvalet vid fler behöriga sökande än antal utbildningsplatser?
Urvalsgrunder är yrkeslivserfarenhet som socionom/kurator och antal godkända högskolepoäng. Lottning används vid i övrigt likvärdiga meriter.
När får jag information om jag har kommit in på den sökta utbildningen?
Antagningsbesked får du den 25 oktober via ditt konto på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För exakta datum se antagning.se Länk till annan webbplats.
Lämna gärna återbud till din plats/reserv om du inte längre avser läsa utbildningen.
Hur många utbildningsplatser har hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet, 60hp och hur många tar ni in?
Vi har ca 14 platser på helfart 1 år och ca 12 platser på halvfart 2 år.
Hur gör jag om jag vill byta till Marie Cederschiöld högskola?
Om du har påbörjat ett program vid ett annat lärosäte och vill byta till Marie Cederschiöld högskola ansöker du som vanligt på antagning.se Länk till annan webbplats.. Vi har ingen antagning till senare del av program. Om du blir antagen kan du ansöka om att få de kurser som du har läst tidigare tillgodoräknade.
En ansökan om tillgodoräknande gör du efter att du har blivit antagen. Ansökan gör du via Ladok när du har registrerat dig på programmet, för mer information om ansökan hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Jag har kommit in på utbildningen. Vad händer nu?
Jag har kommit in på utbildningen. Hur får jag information om upprop etc?
Alla antagna får ett mejl med information om registrering, upprop, schema, kursplan och litteratur och inloggningningsuppgifter till våra system. Mejlet skickas ut i god tid innan terminsstart/kursstart.
Här hittar du mer information om terminsstart Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vad händer om jag inte kan komma på registrering och terminsupprop?
Om du får förhinder att komma till registrering eller upprop är det viktigt att du hör av dig till studiehandläggarna på utbildningsstod@mchs.se i god tid innan, annars kan du förlora din plats på programmet.
När börjar och slutar terminerna?
Du hittar aktuella terminstider här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Institutionen har inga sport- och påsklov. Vi har dock juluppehåll. Ledigheter under sportlovs- och påskveckorna beviljas därför inte.
Hur är utbildningen upplagd och var hittar jag mitt schema?
Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet utgörs av antingen heltidsstudier (40 h/vecka) eller deltidsstudier (20 h/vecka). Undervisningen är campusförlagd men samtliga teoretiska kurser förutom "Samtal som redskap" ges på distans. Utbildningen innehåller flera obligatoriska utbildningsmoment. Förutom föreläsningar och seminarier kan det förekomma icke schemalagda aktiviteter såsom grupparbeten.
Under utbildningen förekommer dessutom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) genom två av programmets kurser, där den verksamhetsförlagda undervisningen sker antingen i block om cirka fem helveckor eller i halva veckor i cirka 10 veckor. Läs mer om VFU/VIL här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Schema för respektive kurs publiceras senast två veckor före kursstart. För att nå ditt schema behöver du logga in i högskolans lokalbokningssytem Time Edit. Läs mer om Time Edit här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor om reservantagning
Hur gör jag som har en reservplats?
Om platserna inte fylls kommer vi att kalla reserver och du blir då kontaktad via mejl eller eventuellt telefon. Så se till att dina kontaktuppgifter på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. stämmer.
Var hittar jag kursplaner och litteraturlistor?
Kursplaner med litteraturlistor hittar du på högskolans hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Hur gör jag om jag vill tillgodoräkna tidigare tagna poäng?
Om du tidigare läst kurser eller del av kurser med godkänt resultat som motsvarar något inom dina nuvarande studier, kan du ansöka om tillgodoräknande av de tidigare studierna.
För att ansöka om tillgodoräknande måste du vara antagen till utbildning vid Marie Cederschiöld högskola.
Mer information om hur du ansöker hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Studieuppehåll och studieavbrott, vad innebär det?
Som student kan du ansöka om studieuppehåll vid särskilda skäl. Ansökan kan du få av studiehandläggarna eller hitta på studentwebben. Studieavbrott innebär att du avsäger dig din plats på utbildningen och inte kan återkomma.
Mer information om ansökan hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Obs! Har du precis blivit antagen till vårt program och vill du skjuta upp kursstarten ska du inte ansöka om studieavbrott. Istället ska du ansöka om anstånd, se nedan.
Jag har blivit antagen men kan inte börja studera nu. Kan jag skjuta upp studiestarten?
Anstånd med studiestart, vad betyder det?
Om du har blivit antagen på en utbildning men inte kan ta platsen i anspråk den termin som utbildningen startar har du möjlighet att få anstånd med studiestarten, det vill säga att man skjuter upp studiestarten.
Om du vill ansöka om anstånd ska du inte registrera dig på din utbildning! En ansökan om anstånd kan inte beviljas om studierna har påbörjats och du är registrerad i Ladok på kurs eller program. Är du registrerad på utbildningen ska du ansöka om studieuppehåll, se ovan.
Mer information om ansökan hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hur mycket verksamhetsförlagd utbildning är det i utbildningen?
Vid studier på helfart är den verksamhetsförlagda utbildningen förlagd både under termin 1 och termin 2. Vid studier på halvfart är den verksamhetsförlagda utbildningen förlagd under termin 2 och 3. Under utbildningen förekommer verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under ca fem hela veckor eller ca tio halva veckor förlagda till olika verksamhetsområden runt om i region Stockholm.
En vecka på VFU omfattar minst 32 obligatoriska timmar, oavsett om veckan innehåller röda dagar eller inte. Schemat planeras i samråd med handledande hälso- och sjukvårdskurator/adjungerad klinisk adjunkt (AKA). Kontinuitet är viktigt för lärandet och underlättar bedömning av lärandet under VFU.
Tiderna under VFU är vanligtvis mellan kl. 08 och 16.30, men andra tjänstgöringstider kan förekomma beroende på VFU-plats. Kvälls- och helgtjänstgöring kan förekomma om det bedöms värdefullt ur utbildningssynpunkt.
Exempel på verksamhetsområden:
- Sjukhus
- Primärvård
- Psykiatri
- Palliativ vård
- Habilitering
- Privata vårdgivare
Jag har en funktionsnedsättning, hur kan jag få pedagogiskt stöd i mina studier?
Högskolan erbjuder alla studenter att studera på lika villkor i en tillgänglig studiemiljö. Läs mer på sidan Studera med funktionsnedsättning. Öppnas i nytt fönster.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 1 juli 2024